دیجیتال مارکتینگ یا Digital Marketing شیوه بازاریابی است، که از دستگاههای دیجیتال و بسترهایی که فناوری ایجاد کرده است برای انتقال پیامهای تبلیغاتی و همچنین اندازهگیری تاثیر و عملکرد آن استفاده میشود. که با توجه به میزان زیاد استفاده از اینترنت در سراسر جهان، برای بازاریابان بسیار مهم است. در ادامه با ما همراه باشید و درباره این شیوه اطلاعات بیشتری کسب کنید.
کاربران سراسر جهان به صورت روزانه بیش از دو ساعت را در اینترنت میگذرانند
طبق آمار منتشر شده از سوی وبسایت statista، متوسط استفاده روزانه از رسانههای اجتماعی توسط کاربران در سراسر جهان به 145 دقیقه در روز رسیده است. در حالی که این آمار برای سال گذشته 142 دقیقه، به صورت روزانه بوده است. با توجه به میزان استفاده از اینترنت و رسانههای دیجیتال، به عنوان یک بازاریاب و صاحب کسب و کار باید بدانید که دیجیتال مارکتینگ چیست و چه تاثیری میتواند بر کسب و کار شما داشته باشد. در ادامه قصد داریم به بررسی کامل و جامع مفهوم بازاریابی دیجیتال بپردازیم و تمام موارد در ارتباط با آن را توضیح دهیم؛ با ما در تقریبا 20 دقیقه بعدی همراه باشید و اطلاعات خود را به روز نگهدارید.
دیجیتال مارکتینگ چیست؟
دیجیتال مارکتینگ یا Digital Marketing شیوه بازاریابی است، که از دستگاههای دیجیتال و بسترهایی که فناوری ایجاد کرده است برای انتقال پیامهای تبلیغاتی و همچنین اندازهگیری تاثیر و عملکرد آن استفاده میشود. برای درک این مفهوم، روشهای بازاریابی سنتی مانند بیلبوردها، تلوزیون، آگهیهای رادیویی و سایر موارد دیگر را در نظر بگیرید؛ اطلاعات به دست آمده از این شیوهها، کاملا محدود هستند و امکان سنجش میزان اثربخشی آنها با ارقام و آمار دقیق ممکن نیست.
اما بازاریابی دیجیتال، همان کمپینهای دیجیتالی است که در تلفنهای همراه، کامپیوترها و یا سایر دستگاههای دیگر به صورت فیلمهای آنلاین، تبلیغات، عکسهای رسانههای اجتماعی و یا موارد دیگر نمایش داده میشود؛ به عبارتی این شیوه بازاریابی مبتنی بر داده است و امکان سنجش عملکرد آن با استفاده از ابزارهای دیجیتال نیز وجود دارد.
به زبان سادهتر، کاری که بازاریابان دیجیتال انجام میدهند این است که اینترنت و فناوری را با یکدیگر ترکیب میکنند و با جمعآوری اطلاعات حاصل از رفتار کاربران و کسب اطلاعات بیشتر درباره آنها، تبلیغات را به شیوهای بهتر اجرا مینمایند.
افرادی که با بازاریابی سنتی آشنا هستند، میدانند که شیوه سنتی، هم هزینه بالایی دارد و هم اینکه مشخص نیست بیلبورد تبلیغاتی توسط چندین نفر دیده شده، و بر چه کسانی تاثیر گذاشته است. اما دیجیتال مارکتینگ با روشهای خود تلاش میکند تا نقاط ضعف شیوه سنتی را پوشش دهد و شیوههای تبلیغاتی موثرتر را معرفی کند.
چرا دیجیتال مارکتینگ مهم است؟
جواب کوتاه به سوالی که در بالا مطرح کردیم آسان است؛ چون دیجیتال مارکتینگ باعث میشود که تبلیغات ما نتیجه بهتری داشته باشد؛ اما اگر به دنبال جواب کامل هستید، ادامه مقاله را با ما بخوانید.
قابل اندازهگیری است
با ابزاری مانند Google Analytics، Adobe Analytics و یا Google Data Studio سنجش میزان اثربخشی تبلیغات و یا کمپینهای بازاریابی وجود دارد و با ابزار معرفی شده و یا بسیاری از ابزار دیگر، میتوانید تصمیم بگیرید که استراتژی خود را تغییر دهید و یا با شیوه تبلیغاتی فعلی ادامه دهید.
پس از آن با تجزیه و تحلیل دادهها به صورت دورهای، میتوانید تعیین کنید که کاربران با کدام شیوه تبلیغاتی تعامل بیشتری داشتهاند و در واقع کدام شیوه باعث جذب کاربران بیشتری شده است. کاری که از طریق بازاریابی سنتی امکان دسترسی به آن وجود نداشت.
نمونهای از اطلاعتی که توسط Google Analytics ارائه میشود
بهینهتر و سریعتر از شیوه سنتی است
در عرض چند ساعت میتوانید یک فضای تبلیغاتی در وبسایتها و با اپلیکیشنهای مختلف خریداری کنید و محتوای تبلیغاتی خود را بارگذاری کنید. در ضمن پس از بارگذاری تبلیغات، چنانچه نتایج مثبتی کسب نکردید، میتوانید با سرعت تغییرات مورد نظر خود را اعمال کنید.
دسترسی گستردهتر و هدفمندتر
تعداد کاربرانی که از اینترنت استفاده میکنند بسیار زیاد است و گروههای سنی مختلف در شبکههای اجتماعی فعال هستند، و این به این معنی است که افراد بیشتری تبلیغات شما را مشاهده خواهند کرد و یا نمایش تبلیغات برای کاربران هدف، آسانتر است.
در ضمن امکان استفاده از شیوه بازاریابی Retargeting(ریتارگتینگ) و یا هدفگیری مجدد نیز وجود دارد و به این معنی است که تبلیغات خود را، فقط به کاربران خاصی که از وبسایت شما دیدن کردهاند نشان دهید. به عنوان مثال، کاربری به نام احمد از فروشگاه محصولات آرایشی، خرید و از صفحه شامپو ضد شوره X نیز دیدن کرده است، اتفاقی که میافتد این است که پس از ترک وبسایت توسط کاربر، فروشگاه محصولات آرایشی میتواند، محصولات مشابه شامپو ضد شوره X را از طریق شبکههای اجتماعی و یا از طریق دیگر وبسایتها به کاربر نشان دهد.
و بسیاری از ویژگیهای دیگر، مانند ابزار تبلیغاتی بیشتر که باعث شده است، دیجیتال مارکتینگ تبلیغات هدفمندتر با اثربخشی بیشتر را ارائه دهد.
بازاریابی درونگرا در مقابل بازاریابی دیجیتال
inbound marketing یا بازاریابی درونگرا، شیوهای از بازاریابی است که، فرایند کمک به مشتریان احتمالی برای یافتن شما به عنوان خریدار و یا ارائهدهنده خدمات است. در واقع در این شیوه از ابزارهای مختلفی مانند بازاریابی محتوا، سئو، ایمیل مارکتینگ، رسانههای اجتماعی و موارد دیگر استفاده میشود تا کاربر اطلاعات بیشتری را درباره نام تجاری کسب کند.
دیجیتال مارکتینگ و inbound مارکتینگ به راحتی با یکدیگر اشتباه گرفته میشوند و دلیل آن این است که هر دو از ابزار مشابه استفاده میکنند و تلاش میکنند تا کاربر را به مشتری تبدیل کنند؛ اما در این دو شیوه، دیدگاه مختلفی از رابطه بین هدف و ابزار وجود دارد.
به زبان ساده، دیجیتال مارکتینگ ممکن است از چندین پلتفرم بازاریابی استفاده کند، یا اینکه تمام تمرکز خود را بر روی یک پلتفرم بگذارد. در حالی که بازاریابی درونگرا یک پروسه کلیتر است که با انتخاب هدف شروع میشود، ابزارهای موجود را بررسی و بهترین را شناسایی میکند و تعیین میکند که قیف فروش (sales funnel) باید در کدام مرحله اتفاق بیفتد.
و اما نکته مهمتر برای افرادی که در حوزه بازاریابی فعالیت میکنند این است که اصلا نیاز نیست، میان دو شیوه گفته شده، یکی را انتخاب کنید و در واقع زمانی که با یکدیگر ترکیب شوند، تیمی بسیار قویتر را تشکیل خواهند داد. بنابراین، بازاریابی inbound، ساختار و هدفی که باید دیجیتال مارکتینگ برای تاثیر بهتر داشته باشد را فراهم میکند و اطمینان حاصل میکند که استراتژیها و کانالهای بازاریابی، فقط در یک هدف که موفقیت بیشتر و دیدهشدن بهتر تبلیغات است، عمل میکنند.
استراتژی دیجیتال مارکتینگ چیست؟
استراتژی دیجیتال مارکتینگ، همان هدف، برنامه و یا روش کلی است که برای دستیابی به اهداف بازاریابی کلی و از پیشتعیین شده تنظیم میشود. مهمترین نکته در تنظیم هر استراتژی این است که اهداف بر اساس اولویت و در یک بازه زمانی تعیین و پس از آن کمپینهای مختلف برای دستیابی به آنها توسعه و اجرا شوند.
به عبارت زیر دقت کنید:
« ما در سه ماه آینده، زمان متوسط پاسخگویی به سوالات کاربران در شبکههای اجتماعی را به زیر 15 دقیقه کاهش میدهیم»
این یک هدف جامع و کلی است که زمان اجرای آن نیز تعیین شده است و در واقع تلاش میشود تا با پاسخگویی سریع به کاربران، کسب و کار خود را تبلیغ کند.
نکته دیگر این است که کمپین دیجیتال مارکتینگ با استراتژی متفاوت است؛ و تفاوت آنها در این است که استراتژی یک طرح کلی و جامع است که هدف آن دستیابی به یک هدف بلند مدت و مشخص است، در حالی که کمپینها، تکنیکهای خاصی هستند که به منظور دستیابی به اهداف کوتاه مدت و جهت تکمیل فرایند استراتژی دیجیتال مارکتینگ مورد استفاده قرار میگیرند.
چرا داشتن استراتژی دیجیتال مارکتینگ مهم است؟
قانون ثابتی که برای هر کاری وجود دارد این است که اگر جنبههای مختلف برنامه و هدف خود را تعیین نکنید، نمیتوانید به جلو حرکت کنید و تمام تلاشهای شما فقط در جا زدن خواهد بود. استراتژی به این معنی است که تمام جوانب و مشکلات بررسی شوند و برنامهای پیادهسازی شود که اثربخشی بالایی داشته باشد و بر اساس آن حرکت به جلو انجام شود.
نکته دیگر و شاید نکته مهم، بررسی دورهای و منظم استراتژی بازاریابی است، چون باعث میشود اشتباهات خود را تشخیص دهیم و برای رفع آنها اقدامات موثرتری را انجام دهیم.
مورد مهمی که باید در استراتژی دیجیتال مارکتینگ خود داشته باشید، برنامه منظم برای بازاریابی محتوا است. باید علاوه بر تبلیغاتی که به صورت مستقیم بر خرید محصولات اشاره میکنند، بر جذب کاربران از طریق محتوای عالی نیز تمرکز کنید تا کاربران بیشتر به شما اعتماد کنند.
خلاصه تمام مطالب این عنوان این است که داشتن استراتژی، برای موفقیت در دیجیتال مارکتینگ بسیار حیاتی و مهم است.
در ادامه به توضیح انواع دیجیتال مارکتینگ میپردازیم، با ما همراه باشید.
انواع دیجیتال مارکتینگ
تخصصها و انواع بازاریابی دیجیتال زیاد هستند که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم.
بهینهسازی موتورهای جستجو یا بازاریابی سئو
با قرار گرفتن در نتایج اولیه موتورهای جستجو، بدون انجام تبلیغات، هم کاربران و هم ترافیک بیشتری را به سمت وبسایت خود جذب کردهاید. سئو در واقع یکی از روشهای بازاریابی است، چون موتورهای جستجو مانند گوگل تایید میکنند که وبسایت شما محتوای مناسب تولید میکند و البته برای اینکه ربات های موتور جستجو سایت شما را به خوبی شناسایی کنند باید یک هاست ابری مناسب مانند هاست وردپرس نیز داشته باشید.
انواع دیجیتال مارکتینگ
اگر قرار است به بازاریابی سئو بپردازید، بهتر است به مواردی مانند کیفیت محتوا، مشارکت کاربران، طراحی وب واکنشگرا یا ریسپانسیو و بکلینک و و میزان اشتراکگذای محتوای پستها، اهمیت دهید.
در ضمن قوانین ثابتی برای سئو وجود ندارد، چون معیارها به سرعت در حال تغییر هستند، معیار اصلی گوگل این است که وبسایتهایی که محتوای مناسب کاربر، با استفاده از جدیدترین اصول صنعت وب تولید کنند، برتر هستند.
بازاریابی محتوا
بازاریابی محتوا، نوع دیگر دیجیتال مارکتینگ است که هدف آن تولید محتوای عالی و درگیر کردن کاربر نه با هدف فروش محصولات، بلکه کسب اعتماد بیشتر است.
برای پرداختن به این شیوه بازاریابی، محتوایی تولید کنید که هم ارزش علمی و هم ماندگاری بالایی داشته و متناسب با اصول سئو باشد.
برای پرداختن به بازاریابی محتوا، نکات بسیاری وجود دارد و باید قبل از پرداختن به این شیوه، درباره روشهای آن مطالعه کافی داشته باشید.
فقط به عنوان یک تلنگر، باید اشاره کرد که طبق آمار و ارقام، 84 درصد از کاربران انتظار محتوای سرگرمکننده و مفید را دارند. البته برای تولید محتوا مناسب، قدم اول این است که بدانید کاربران شما چه کسانی هستند.
بازاریابی شبکههای اجتماعی
تقریبا همه، با بازاریابی شبکههای اجتماعی آشنا هستیم اما اغلب از روشها و شیوههای اجرای آن و قدرت آن اطلاع خاصی نداریم. حضور در شبکههای اجتماعی و تولید محتوا و انجام دیجیتال مارکتینگ، باید طبق اصول آن شبکه اجتماعی باشد. برای مثال، اینستاگرام، مبتنی بر تصویر است و برای فعالیت در این شبکه، نمیتوانید استراتژی خود را بر اساس تولید محتوای متنی تنظیم کنید.
در این حوزه نیز اطلاعات زیادی وجود دارد که پیشنهاد میشود برای استفاده از مزیتهای بازاریابی شبکههای اجتماعی، حتما درباره این شیوه اطلاعاتی کسب کنید.
تبلیغات کلیکی گوگل یا بازاریابی کلیکی
Pay-per-click مارکتینگ یا بازاریابی کلیکی، درج تبلیغات با استفاده از پلتفرم گوگل است که کاربران با کلیک بر روی تبلیغات نمایش داده شده، به سمت وبسایت شما هدایت میشوند.
این شیوه، علاوه بر اینکه یکی از راههای دیجیتال مارکتینگ است، یکی از راههای کسب درآمد بیشتر نیز میباشد و استفاده از آن نیز بسیار آسان است. حتما همه ما تبلیغاتی که توسط گوگل در اپلیکیشها یا وبسایتها نمایش داده میشود را دیدهایم؛ نکته مهم درباره استفاده از این شیوه این است که کلمات کلیدی و متن تبلیغاتی را باید هوشمندانه انتخاب کنیم.
بازاریابی وابسته یا Affiliate marketing
بازاریابی وابسته، پورسانتی، همکاری در فروش و یا هر نام دیگری که به آن داده شده است به این معنی است که برای موفقیت کمپین تبلیغاتی خود از شرکت و یا شخص دیگر کمک بگیرید و در واقع نیاز نیست که تمام کارها را خود به تنهایی انجام دهید. برای مثال اگر در حوزه فروش مواد غذایی فعالیت میکنید، میتوانید با پیجهای معروف آشپزی ارتباط بگیرید و پیشنهاد همکاری بر اساس قرارداد دوطرفه را ارائه دهید.
انواع دیجیتال مارکتینگ -بازاریابی وابسته
تبلیغات بومی
هدف از این شیوه بازاریابی این است که تبلیغات به شیوهای بهتر و با سر و صدای کمتر در اختیار کاربران قرار گیرد. در واقع در این شیوه، بخش زیادی از تبلیغات را سرگرمی و یا اطلاعات تشکیل میدهد و تبلیغات به گونهای است که به کاربران اعلام میکند چه چیزی را دریافت خواهند کرد.
نرمافزار اتوماسیون بازاریابی
این شیوه دیجیتال مارکتینگ به این معنی است که شرکتهای مختلف برای تاثیر بیشتر کمپینها خود از نرمافزار اتوماسیونسازی بازاریابی استفاده میکنند که باعث میشود اطلاعات بیشتری درباره کاربران جمعآوری شود و کمپینهای بهتری ایجاد گردد.
ایمیل مارکتینگ
مورد آخر، ایمیل مارکتینگ، یا بازاریابی ایمیلی، به این معنی است که کاربران در کمپینهای بازاریابی دستهبندی میشوند و محتوای تبلیغاتی از طریق ایمیل برای آنها ارسال میشود. در این شیوه، انتخاب محتوای متنی و بصری بسیار مهم است. نکته دیگر این است که این شیوه بسیار پیشرفت داشته است و اکنون کاربران میتوانند در حالی که در سرویس ایمیل خود هستند، خریدهای خود را نهایی کنند.
نکته نهایی
نکات کلی دیجیتال مارکتینگ و اهمیت و انواع آن گفته شد؛ اما برای اجرای هر کدام از شیوهها باید، مطالعات بیشتری انجام دهید و نکات مهم و تاثیرگذار را در هر کدام تعیین کنید. اما نکته مهمتر و پایانی این است که استراتژی دیجیتال مارکتینگ، نقشه راه، تبلیغات موثرتر و دستیابی به موفقیت در زمان کمتر است.
بازاریابی سنتی را کنار بگذارید و برای تبلیغات بهتر، 20 دقیقههای بعدی ما را مشاهده کنید.