اینترنت اشیا

امروزه تمام فعالیت‌هایی که در کارخانه‌ها، بیمارستان‌ها، مناطق نفتی، خودروها و هزاران مورد دیگر انجام می‌شود، با استفاده از دستگاه‌هایی است که به داده وابسته هستند. بنابراین به راهکارهایی نیاز است، که بتوانند این داده‌ها را دریافت کرده، ذخیره و تحلیل کنند. چنین کاری توسط یکی از جدیدترین تکنولوژی‌های کامپیوتری، با نام اینترنت اشیا یا IOT انجام می‌شود. پس از رسانه‌های اجتماعی و تجارت الکترونیکی، اینترنت اشیا، آن چیزی است که درها را به روی نوآوری باز می‌کند.

اینترنت اشیا چیست؟

اینترنت اشیا در تلاش است تا اجسام فیزیکی را وارد چرخه آنلاین کرده و با ایجاد ارتباط بین آ‌ن‌ها، عملکردی هوشمندانه فارغ از دخالت انسان ایجاد کند. اینترنت اشیا بر بسترهای IOT فعالیت می‌کند، تا بتواند قابلیت‌های مدیریت و اتوماسیون هوشمند را تأمین کند.

به طور کلی هر محیط وابسته به اینترنت اشیا، ترکیبی از تکنولوژی‌هایی است که تأمین‌کنندگان سرویس‌ها ایجاد کرده‌اند، که در کنار یکدیگر یک اکوسیستم پیچیده و متنوع را تشکیل می‌دهند. نکته مهم این است که اگر این محیط‌ها بر پایه‌ای مشترک بنا نشوند، از هم گسسته و گنگ خواهند بود، که در نهایت هیچ عملکردی از خود نشان نمی‌دهند.

بنابراین می‌توان گفت که هر بستر اینترنت اشیا یک نقطه ملاقات برای همه دستگاه‌های متصل فراهم کرده و به جمع‌آوری و مدیریت داده‌هایی که آن‌ها در شبکه ارائه می‌دهند، کمک می‌کند.

راهکار میزبانی اینترنت اشیا و رایانش ابری

رایانش ابری با انتقال مشتری‌ها و تجارت‌ها به وب، به خدمات فناوری اطلاعات جان تازه‌ای بخشیده است. با استفاده از رایانش ابری، هزینه شرکت‌ها بسیار کاهش یافته است. پیش‌تر، شرکت‌ها باید برای ایجاد و حفظ معماری فناوری اطلاعات در محل، ذخیره داده‌ها و اجرای برنامه‌ها هزینه زیادی صرف می‌کردند، که این تکنولوژی از آن‌ها کم کرده است. راهکارهای مبتنی بر رایانش ابری، علاوه‌بر کاهش هزینه‌ها، امنیت بیشتر، جابهجایی راحت‌تر داده‌ها، بالا رفتن میزان ارتباطات همکاران در یک مجموعه و امکان به کارگیری راحت‌تر راهکارهای بازیابی را فراهم کرده است.

همچنین رایانش ابری، به شرکت‌ها اجازه می‌دهد تا به راحتی تمرکز خود را از مسائل و راهکارهای میزبانی اینترنت اشیا برداشته و بر آنچه مستقیماً به نتیجه کارشان مرتبط است معطوف کنند.

مزایای میزبانی اینترنت اشیا روی سیستم ابری

استفاده از فناوری‌های اینترنت اشیا با انتقال آن‌ها از سیستم‌های سرور محلی متمرکز به زیرساخت‌های ابری توزیع شده در بسیاری از موارد مفید است.

  • مقیاس‌پذیری

یکی از بزرگترین مزایای استفاده از راهکار میزبانی اینترنت اشیا به صورت ابری، این است که برای تغییر در مقیاس، نیازی به خرید سخت‌افزارهای بیشتر و پیچیده‌تر نیست. به این ترتیب زمانی هم برای پیکربندی سیستم جدید و راه‌اندازی آن صرف نمی‌شود. همچنین ایجاد تغییر و محدودسازی در سیستم ابری سریع‌تر صورت می‌گیرد.

  • جابهجایی داده

با ذخیره و پردازش داده‌ها در سرور ابری، تقریباً از هر کجای دنیا می‌توان به آن‌ها دسترسی پیدا کرد، این بدان معناست که هیچ محدودیت زیرساختی یا شبکه‌ای قادر به محدود شدن دسترسی و جابهجایی اطلاعات و داده‌ها نیست. جابهجایی اطلاعات زمانی بیشترین اهمیت را پیدا می‌کند، که اینترنت اشیا برای تحت نظر گرفتن لحظه‌ای یک مجموعه ایجاد شده باشد. در حالی که داده‌های ذخیره شده در سرورهای داخلی تنها در محل شرکت قابل استفاده هستند، یک بستر میزبانی ابری اینترنت اشیا این امکان را می‌دهد که دستگاه‌ها و حسگرهای تهیه، مدیریت و به‌روز شوند و داده‌های به دست آمده را از راه دور و در زمان واقعی پردازش شوند.

  • زمان بازاری(Time to market)

اصطلاح Time to market یا TTM، به مدت زمان ایجاد ایده تا ورود آن به بازار گفته می‌شود. طبیعی است هرچه هزینه زمانی و مالی راه‌اندازی یک ایده کمتر باشد، سریع‌تر وارد بازار می‌شود. البته این تنها زمانی خود را نشان می‌دهد که زمان ورود به بازار، برای یک مجموعه مهم باشد و سیستم میزبانی نیز برای نیازهای آن‌ها شخصی‌سازی شود.

  • امنیت

از زمانی که اینترنت اشیا وارد زندگی و کسب و کارها شده است، نگرانی از بابت تأمین امنیت وجود داشته است. در بستر ابری در مقابل زیرساخت IoT پیش فرض، همه چیز مربوط به مسئولیت است. در مورد سرورهای در محل، مسئولیت در دست شرکت است و تنها در صورت ایمن نگه داشتن داده‌ها به شیوه‌های امنیتی درون سازمان بستگی دارد. بنابراین، کاملاً قابل درک است که برخی از سازمان‌ها در مورد واگذاری کنترل داده‌های حساس خود و انتقال آن به یک طرف خارجی احساس ناراحتی کنند. با این وجود، هم بین ارائه دهندگان خدمات و هم مشتریان توافق مشترکی وجود دارد که ذخیره و پردازش داده‌های اینترنت اشیا در ابر نسبت به نگه داشتن آن در سرور محلی امن‌تر است.

خوشبختانه وجود نظارت دائمی و امکان به‌روزرسانی نرم‌افزارها و سیستم‌ عامل‌ها از نقض‌های امنیتی بزرگ جلوگیری کرده است.

  • به صرفه بودن

هزینه‌های اولیه خرید و راه‌اندازی سیستم‌های محلی در کنار هزینه‌های نگهداری و پرداخت دستمزد پرسنل فناوری اطلاعات می‌تواند برای شرکت‌ها زیاد باشد. بنابراین به عنوان یکی از دلایل موجه استفاده از میزبانی ابری، می‌توانیم به‌صرفه بودن آن را بیان کنیم. کاهش قابل ملاحظه هزینه‌های اولیه و یک طرح قیمت‌گذاری انعطاف‌پذیر بر اساس استفاده واقعی، شرکت‌های مبتنی بر IOT را ترغیب می‌کند تا به راهکار میزبانی اینترنت اشیا مبتنی بر ابر، روی آورند. در این شیوه پیش‌بینی هزینه‌ها راحت‌تر است و نگرانی از بابت خرابی سخت‌افزارها نیز وجود ندارد.

راهکارهای میزبانی اینترنت اشیا شامل چه خدماتی هستند؟

شرکتی که خدمات میزبانی از آن دریافت می‌شود ملزم به انجام خدماتی است که بسته به نوع میزبانی موارد زیر را شامل می‌شود.

  • درک الزامات تجاری توسعه اینترنت اشیا با روش‌های موجود و اجرای آن‌ها.
  • ارزیابی مسائل امنیتی و آسیب‌پذیری در حین اجرا.
  • پیاده سازی IoT شامل تکنولوژی‌های پوشیدنی، تجزیه و تحلیل داده‌ها، برنامه‌های تلفن همراه، هوش مصنوعی و یادگیری ماشین و برنامه‌های حسگر با استفاده از ابر.
  • اعتبار سنجی proof of concept و اجرای آن.
  • طراحی رابط کاربری، توسعه و طراحی معماری و یکپارچه سازی مناسب آن با سیستم.
  • مدیریت تحویل خدمات، نظارت و مدیریت دستگاه، مدیریت کلان داده و راه‌اندازی سیستم ابری.

سخن پایانی

اینترنت اشیا تحولی بزرگ در علم داده و ایجاد ارتباط بین داده‌ها و اجسام مختلف است. بسیاری از شرکت‌ها و محیط‌های مختلف امروزه از این فناوری استفاده می‌کنند. نکته‌ای که وجود دارد، این است که برای ورود محیط‌های IOT به فضای وب، مانند هر برنامه آنلاین دیگری، نیاز به میزبانی و سرورهایی وجود دارد که فضایی برای این فعالیت‌ها در وب ایجاد کنند. راهکار میزبانی اینترنت اشیا می‌تواند یکی از روش‌های سرورهای محلی یا رایانش ابری باشد. با توجه به آنچه در این مقاله گفتیم، مزایای بسیاری در استفاده از رایانش ابری وجود دارد. بنابراین توصیه ما در چابکان نیز بهره‌گیری از این روش است.

اسکرول به بالا