پشتیبان گیری، تهیه نسخه پشتیبان یا بکاپ دیتا عملی است که به کپی کردن فایل ها یا اطلاعات پایگاه داده فیزیکی یا مجازی گفته می شود و در یک مکان ثانویه از داده های شما محافظت می شود. در واقع با تهیه نسخه پشتیبان می توانیم در صورت بروز خرابی یا از دست دادن اطلاعات در فایل اصلی، به اطلاعات دسترسی داشته باشیم و یک عملیات موفق بازیابی اطلاعات را انجام دهیم. ما در این مقاله قصد داریم در این مورد با شما صحبت کرده و اطلاعاتی را در خصوص بکاپ گیری از اطلاعات را در اختیار شما قرار دهیم که یقینا می تواند برای شما مفید واقع شود.
شرکت هایی که در زمینه داده ها و یا تولید نرم افزار و حتی طراحی سایت در حال فعالیت می باشند، در صورتی که به خرابی داده ها، خرابی سخت افزار و یا هک شدن اطلاعات برخورد کنند و یا حتی خطای کاربر باعث شود که بخشی یا کل اطلاعات را از دست بدهند، باید از هاست بکاپ و نسخه پشتیبان یا Backup برای دسترسی به داده ها استفاده کنند. نسخه پشتیبان می تواند داده ها را به صورت لحظه به لحظه در خود ذخیره سازی کرده و همواره در حال به روزرسانی باشد تا بازگرداندن اطلاعات و داده ها به حالت قبلی دچار مشکل نشود.
پشتیبان گیری، تست آن و بازیابی اطلاعات از نسخه بکاپ به عنوان یک فناوری در سازمان های امنیت داده ها شناخته می شود و هدف از آن اطمینان از دسترسی و بازیابی سریع داده ها در صورتی است که به آن نیاز داشته باشیم. در واقع فرآیند مربوط به بازیابی داده های پشتیبان گیری به عنوان جایگذاری یک فایل به جای یک فایل خراب شده می باشد.
اصطلاحات مربوط به پشتیبان گیری داده ها و بکاپ اطلاعات یا حفاظت از داده ها هر یک به منظور خاصی مورد استفاده قرار می گیرند و در واقع همان بکاپ گیری می باشند. این در حالی است که حفاظت از داده ها می تواند نقشی بسیار گسترده تر از تهیه یک نسخه پشتیبان باشد و همچنین در تداوم کسب و کارها، امنیت داده ها و مدیریت چرخه عمر اطلاعات باز می گردد. همچنین جلوگیری از ورود بدافزارها و ویروس ها به رایانه و سرور بخشی از عملکردی است که تحت عنوان حفاظت از داده ها شناخته می شود.
اهمیت تهیه بکاپ از داده ها چیست؟
پشتیبان گیری از داده ها در واقع یکی از مهم ترین اجزای زیرساخت در هر سازمان به شمار می رود چرا که به محافظت از داده ها در برابر از دست رفتن کمک می کند. پشتیبان گیری یا تهیه نسخه بکاپ می تواند برای بازیابی فایل هایی که به اشتباه پاک شده اند و یا بازیابی فایل هایی که به طور تصادفی از بین رفته اند مورد استفاده قرار گیرد. علاوه بر این موضوع، تهیه نسخه پشتیبان برای سازمان ها می تواند یک گزینه بسیار مناسب و اقتصادی برای سرور ها باشد تا در صورت ورود باج افزار ها، از نسخه پشتیبان به جای پرداخت هزینه های گزاف استفاده شود.
از کدام اطلاعات در چه بازه زمانی باید بکاپ تهیه شود؟
فرآیند مربوط به تهیه بکاپ اطلاعات در پایگاه های داده حیاتی یا برنامه های کاربردی باید بر اساس نوع کسب و کار اعمال شود. در نظر داشته باشید که این فرآیند بر اساس نوع سیاست های تهیه پشتیبان گیری که از پیش تعریف می شود مشخص خواهد شد که چه زمانی از داده ها پشتیبان گیری شود. همچنین این خط مشی نشان دهنده تعداد کپی های بکاپ خواهد بود و بر اساس توافق های سطح سرویس (SLA) باید نوع روش پشتیبان گیری مشخص گردد.
بهترین روش هایی که امروزه مورد استفاده قرار می گیرد، نشان می دهد که تهیه یک نسخه پشتیبان کامل از داده ها باید حداقل هر هفته یک بار انجام شود و همچنین تعطیلات آخر هفته را بهترین زمان به این منظور معرفی می کند. ساعات کاری غیر اداری نیز برای تهیه نسخه پشتیبان می تواند یکی دیگر از روش های بسیار مناسب پیش روی شما باشد. معمولا شرکت ها مجموعه ای از اقدامات را برای تهیه نسخه بکاپ استفاده می کنند و داده هایی که در آخرین نسخه پشتیبان تغییر کرده اند را شامل می شوند.
تکامل رسانه هایی که برای تهیه بکاپ مورد استفاده قرار می گیرند
شرکت ها و سازمان ها معمولا داده های کلیدی خود را در دیسک های شخصی بکاپ می گیرند و نسخه پشتیبان را از آن تهیه می نمایند. نرم افزاری که به این منظور مورد استفاده قرار می گیرد، در تمامی دستگاه ها در دسترس بوده و یک سرور جداگانه را به خود اختصاص می دهد. در نظر داشته باشید که فرآیند مربوط به کپی کردن داده در نرم افزار های مربوطه پشتیبانی می شود. همچنین نباید از یاد برد که حذف داده ها به صورت مجدد برای توان بکاپ گیری مجدد از دیگر کارهایی است که نرم افزار برای تهیه فضای مورد نیاز بکاپ جدید مورد استفاده قرار می گیرد. پس باید حتما به تعداد کپی ها و همچنین نوع داده های خاص خود دقت داشته باشید و مکان ذخیره سازی با حجم مورد نیاز را تهیه نمایید.
پیش از این که دیسک ها (هارد درایو ها) به عنوان ابزار اصلی سخت افزاری برای تهیه نسخه پشتیبان شناخته شوند، رسانه اصلی که به این منظور مورد استفاده قرار می گرفت، درایور های Floppy بود که برای بکاپ گیری مرکز داده مورد استفاده قرار می گرفت. در واقع این سری از رسانه ها توان چندانی برای ذخیره سازی حجم بالایی از داده ها را نداشتند و از این روی سازمان ها به دنبال تامین فضای مورد نیاز، هارد درایو ها را جایگزین کردند.
بکاپ گیری به واسطه تجهیزات سخت افزاری مدرن باعث شد تا این امکان برای سازمان ها فراهم شود که بتوانند به صورت مداوم اطلاعات خود را ذخیره سازی کنند. پلتفرم هایی نیز برای حفاظت از داده ها به صورت مستمر معرفی شدند که بدون نیاز به خرید دیسک و هر چند دقیقه یک بار به صورت آنلاین نسبت به تهیه نسخه پشتیبان اقدام می کردند که البته این سری از تهیه بکاپ ها به نوعی ساختار یافته تر بوده و داده های ذخیره سازی شده می توانستند بهتر از فایل محافظت نمایند.
استفاده از سرور های مجزا باعث شده است تا بکاپ گیری نقشی بسیار بهتر و سریع تر را داشته باشد و نسخه های پشتیبان همواره در دسترس قرار گیرند. همچنین نباید از یاد برد که این سری از سیستم ها می توانند به همراه کتابخانه های VTL مورد استفاده قرار گیرند. در ادامه بیشتر در خصوص انواع روش های تهیه نسخه پشتیبان با شما صحبت خواهیم داشت و اطلاعاتی را در این خصوص در اختیار شما قرار می دهیم.
بکاپ محلی بهتر است یا تهیه نسخه پشتیبان برای ذخیره سازی اولیه (آفلاین)؟
سیستم های اولیه که برای ذخیره سازی مدرن مورد استفاده قرار می گرفتند، در واقع تکامل یافته قابلیت های ذخیره سازی محلی بودند که برای تهیه نسخه بکاپ از داده ها مورد استفاده بودند. این ویژگی ها شامل طرح های حفاظتی پیشرفته RAID، تهیه نسخه های نامحدود فوری و ابزار هایی برای تعدد پشتیبان گیری به شمار می رفتند و حتی نسخه پشتیبان را در اختیار شما قرار می دادند تا در یک محلی خارج از سرور نیز از آن محافظت کنید. با این حال هزینه هایی پشتیبان گیری های نسل اول (ذخیره سازی محلی) برای سازمان ها و شرکت ها ایجاد کردند باعث شد تا این مراکز به دنبال روش های بهتری برای تهیه نسخه بکاپ باشند.
نسل اول تهیه نسخه پشتیبان، کپی داده ها را روی هارد دیسک های خارجی یا Floppy ها قرار می داد تا از آن ها در یک مرکز داده داخلی مراقبت شود. این سیستم به واسطه اینترانت به سرور مربوط به پشتیبان گیری متصل می شد.
از مهم ترین مزایایی که برای نسل اولیه تهیه نسخه پشتیبان می توان بیان کرد، توانایی تهیه نسخه بکاپ از داده ها در پشت فایروال مربوط به شبکه می باشد. در واقع پشتیبان گیری محلی می تواند بسیار سریع تر باشد و دسترسی بهتری را برای شما فراهم می سازد.
پشتیبان گیری آفلاین یا سرد تا حد بسیار زیادی مانند بکاپ گیری سرد می باشد. این روش بیشتر برای پایگاه های داده مورد استفاده قرار می گیرد و به این دلیل کمتر مورد استقبال قرار گرفته است که دقت کمتری دارد. این مسئله به دلیل دسترسی به فایل بکاپ خارج از محدوده پایگاه داده می باشد.
بکاپ گیری و فضای ذخیره سازی ابری
تهیه نسخه پشتیبان خارج از سایت، یک یا چند کپی از داده های شما را به یک مکان دیگر منتقل می کند که می تواند برخی از فضاهای مربوط به فضای ذخیره سازی باشد. برای مثال یک شرکت که فضای خاصی را به شما اختصاص می دهد و اجاره ای را در این خصوص دریافت می کند. این روش از تهیه نسخه پشتیبان را می توان به نوعی یک سرویس دانست که بسیار کم هزینه بوده و مقیاس پذیر می باشد. شما بر اساس نوع نیاز خود نسبت به اجاره فضا اقدام کرده و بدون نیاز به خرید و نگهداری سخت افزاری فعالیت می کند. باید در نظر داشت که تهیه بکاپ در فضای ذخیره سازی ابری امروزه بسیار محبوب شده است و یک نوع سرویس BaaS شناخته می شود. رمزنگاری داده ها و سایر اقدامات بهبود یکپارچگی داده ها را می توان از مهم ترین ویژگی های این سرویس دانست.
این نوع فضای مربوط به ذخیره سازی بکاپ به سه صورت عمومی، خصوصی و هایبرید در دسترس شما بوده و می توانید از آن استفاده داشته باشید.
ذخیره سازی بکاپ برای رایانه های شخصی و تلفن های همراه هوشمند
کاربرانی که رایانه شخصی دارند نیز می توانند از دو روش پشتیبان گیری محلی و همچنین پشتیبان گیری خارجی به واسطه یک هارد درایو متصل به رایانه استفاده کنند. در نظر داشته باشید که داده های مربوط به تلفن همراه هوشمند بیشتر در فضای ذخیره سازی شخصی ابری بکاپ گیری می شود. مهم ترین شرکت هایی که در این خصوص در حال فعالیت می باشند را می توان Microsoft OneDrive، Google Drive، Dropbox و Carbonite دانست که در دسترس شما بوده و می توانید برای ذخیره سازی اطلاعات موبایل هوشمند و حتی رایانه شخصی از آن استفاده داشته باشید.
شرکت های فعال در حوزه بکاپ گیری را بیشتر بشناسید
شرکت های مختلفی در زمینه ارائه راهکارهای بکاپ گیری می باشند و می توانند به صورت سخت افزاری و نرم افزاری امکان تهیه بکاپ را به شما ارائه دهند. شرکت هایی مانند Barracuda Networks یا Cohesity از جمله شرکت های فعال در زمینه فروش سخت افزار مورد نیاز تهیه نسخه پشتیبان می باشند و همچنین شرکت هایی مانند Dell EMC Data، Commvault، Asigra و غیره را می توان شرکت های فروشنده نرم افزار تهیه بکاپ ویژه سازمان ها دانست که امروزه در حال فعالیت می باشند. باید در نظر داشته باشید که مایکروسافت ویندوز به صورت ذاتی برای این سیستم عامل امکان تعمیر فایل های خراب را در نظر گرفته است که یک سیستم ReFS در حوزه بکاپ گیری به شمار رفته و با استفاده از این روش می تواند محافظت از داده های شما را بر عهده گیرد.
در زمینه محافظت از داده ها نیز شرکت هایی مانند VMware vSphere را می توان از جمله خدماتی دانست که ابزارهای پشتیبان گیری و محافظت از داده را در دسترس شما قرار می دهد تا امنیت و همچنین جلوگیری از تخریب داده ها در یک شبکه یا سایت به حداکثر میزان ممکن برسد.
نتیجه گیری
با توجه به نقش روزافزون استفاده از داده ها در زندگی ما، تهیه نسخه های دیجیتال برای داده های دیجیتال بکاپ یکی از مهم ترین نیازهای پیش روی شما می باشد که در دسترس شما قرار گرفته و می توانید از آن استفاده داشته باشید. ما در این مقاله با شما همراه بودیم تا اطلاعاتی را در خصوص بکاپ گیری در اختیار شما قرار دهیم که قطعا می تواند برای شما مفید واقع شود. تهیه نسخه پشتیبان به خصوص برای شرکت هایی که داده های دیجیتال عظیمی دارند و یا بستر کار آن ها، اینترنت و وب سایت می باشد یکی از بهترین روش های در دسترس بوده و شما قادر به استفاده از خدمات مربوطه در کوتاه ترین زمان ممکن می باشید. ما در این مقاله بیشتر در خصوص پشتیبان گیری در اختیار شما قرار دادیم که قطعا می تواند برای شما مفید واقع شود.